Baterija PVO - cevna i raketna CEVIRA

Baterija PVO CEVIRA. Izbor vozila je uvek bio problem za bateriju jer sam probao da se oslanjam na domaći program, otuda prethodna varijacija koju sam radio na FAP-1118 mi nije ispunila sve kriterijume koje sam sebi postavio. Ovoga puta je na FAP-2026 odnosno na FAP-2228 stim da sam kabinu promenio, time dobio malo niže i bolje vozilo kao i praktičniji raspored koji omogucava vise prostora i veće mogućnosti. Cilj je unifikacija sredstva za blisku PVO i njihovo povezivanje u jedan jedinstveni sistem koji bi se bazirao na radaru Žirafa za osmatranje ili nekom njegovom pandanu. Radar Žirafa bi u nekoj buducoj razradi bio zamenjen sa 3D radarom a izbacena bi bila i kranska konstrukcija koja ga podiže tako da bi radar postao vise pokretan i manje podložan napadima. Stope za stabilizaciju na mokrom terenu bi možda trebalo dodati za Bofors i 30mm praga topove na kraju vozila. Ovakva koncept u sebi sadrzi komandno vozilo, osmatrački radar i vozila sa cevnim i raketnim naoružanjem kao i prateća vozila. Bazira se na naoružanju koje vec imamo(proizvodimo sami, u razvijo su, posedujemo licence itd) čime bi se modernizovala postojeca i dobila neka nova sredstva. Modernizacija bi obuhvatila popularne "Praga" 30mm topove, Bofors 40mm Zastava,  30mm Rakete RL-2 i RL-4(rakete v-v sa dodatim busterima za lansiranje sa zemlje), rakete strela-10 i strela-2m i novu PVO raketu bliskog dometa koja je u razvoju. Možda bi u nekoj budućnosti najradije video ceo ovaj isti sistem baziran na vozilu tj. kamionu Zastava Zeta nosivosti 5T a koji bi dobio pogon 4x4. Zasto Zastava kamion pa pre svega zbog visine a zatim što se konkretnog modela tiče i nosivosti, mislim da FAP kamioni imaju dosta veliku visinu za ovu namenu a poseduju i velike gabarite u odnosu na nosivost te je problematicno visok sanduk za neko penjanje radi korisćenja, upotrebe ili održavanja kao i vožnje.

 Kako je to ranije izgledalo na FAP-1118 kao koncept ideja:
Šematski prikaz mogućeg umrežavanja radi dejstva:
Komandno vozilo bi imalo mogućnost da komunicira i sa višim instancama tj. VOJIN a svako vozilo sa naoružanjem bi moglo samostalno da dejstvuje i bez podataka od radara zahvaljujući svojoj stanici za osmatranje i navođenje a koja bi sadržala termovizijsku kameru, dnevnu kameru i laserski daljinomer. 

Prednost velika na bojšitu bi bila kada bi sva vozila sa naoružanjem imala i odgovarajuću pokretnu maskirnu ceradu kao na primer ovaj koncept:


 a koji bi obezbedio pasivnu zaštitu na bojištu od osmatranja i dejstva posebno avijacije.

Comments

Popularno

HQ-22 ili FK-3

Maljutka 2T5 - Lansiranje Čelik 2017